Vestibul Zagreb Glavnog kolodvora prvi put bio je jedna od točaka umjetničkog projekta Okolo koji se tijekom kolovoza drugu godinu za redom održava u Zagrebu. U okviru projekta studio Botanike postavio je instalaciju Plan(t) for future, a biljke s instalacije već prvoga dana našle su svoje nove vlasnike i posađene u vrtovima i parkovima.

Od 17. kolovoza do 1. rujna 2019. na tridesetak lokacija u Zagrebu TZ Grada Zagreba i udruga “Nas dve”, koju čine Ana Mikin i Tina Kovačiček, organizirali su umjetnički projekt Okolo, tijekom kojeg su street art umjetnici iz Francuske, Španjolske, Australije i Hrvatske intervenirali na različitim poznatim i manje poznatim gradskim lokacijama u cilju obogaćivanja života građana, ali i jedinstvene promocije Zagreba.

Ove se godine na poziv organizatora HŽ Infrastruktura uključila kao partner na projektu Okolo, ustupajući prostor vestibula Zagreb Glavnog kolodvora studiju Botanike za umjetničku instalaciju pod nazivom Plan(t) for future. Tim studija Botanike Maja Francuz i Marina Francuz Gaćina postavile su u četvrtak 29. kolovoza 2019. umjetničku instalaciju koja se sastoji od metalne konstrukcije u koju su položene lončanice sa sadnicama drveća. Organizatori su odabrali tu lokaciju jer je riječ o vrlo frekventnome mjestu, mjestu prvoga susreta s gradom, vratima grada. Vertikalno po obodu konstrukcije bile su postavljene sadnice pet vrsta drveća (jasen, gorski javor, katalpa, breza i likvidambar) koje su slučajni prolaznici i putnici mogli besplatno ponijeti kući i zasaditi u svoj vrt. Biljke su bile postavljene ujutro, a metalne su se police tijekom dana ispraznile. Prolaznici su dolazili, razgledali, odabirali jednu, a poneki i više sadnica, te ih nosili kućama. Na svakoj je lončanici bio natpis “Ponesi me i posadi u vrtu”, internetska adresa na kojoj se mogu naći informacije o sadnici i o tome kako je njegovati. Studio Botanike pozvao je svakog novog vlasnika sadnice da tijekom godine objavljuje fotografije svojega drveta kako bi se mogao pratiti njegov napredak.

– Gotovo je jednostavnije prepoznati svaki neonski simbol korporacije nego imenovati biljku koja izrasta u vrtu iza kuće. Odrastati danas znači odvajati se od djeteta u sebi, zaboraviti miris godišnjih doba i lakoću veranja uz drveće. Drveća koje raste, miriše i pleše na vjetru. Sklonimo se barem pod njihove krošnje. – kažu u studiju Botanike, koji se inače bavi spajanjem prakse arhitekture, hortikulture i dizajna u cilju sveobuhvatnoga oblikovanja prostora čiji je priroda neizostavni dio.

Skip to content