ZAGREB – U ponedjeljak 2. listopada 2017. HŽ Infrastruktura d.o.o. i Altpro d.o.o. potpisali su ugovore za nabavu i ugradnju autostop-uređaja s budnikom na željezničkim vozilima za posebne namjene HŽ Infrastrukture. Vrijednost ugovora iznosi 24,4 milijuna kuna (bez PDV-a), a radove na ugradnji sustava na vozila HŽ Infrastrukture izvest će zajednica ponuditelja RŽV Čakovec, OV, TŽV „Gredelj“ i Altpro. Oprema se ugrađuje na vozila TMD-a (46), Plassera & Theurera (19), Robela (4), ROLBA-e (4), MTH-a Praha (1) i ostalih proizvođača. Taj će domaći klaster istu uslugu nuditi i na izvoznim tržištima.

Ugovor o nabavi uređaja u ime HŽ Infrastrukture potpisao je čelni čovjek tvrtke Ivan Kršić te Zvonimir Viduka, direktor tvrtke Altpro d.o.o. Ugovor o ugradnji uz Kršića kao predstavnika naručitelja u ime zajednice ponuditelja posla ugradnje potpisao je Zvonimir Viduka.
Potpisivanju ugovora, upriličenom u razvojno-inovacijskom centru tvrtke Altpro, uz predstavnike ove poslovne suradnje nazočili su i Nikolina Brnjac, državna tajnica u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, te Tatjana Kesić Šapić, direktorica Sektora za industriju i IT pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.
„Ugradnjom autostop-uređaja povećat će se razina sigurnosti željezničkog sustava. Zaključenje ovog ugovora HŽ Infrastrukturi omogućuje da do 1. srpnja 2018. ispuni obvezu nabave i ugradnje autostop-uređaja na svojim vozilima, što smo dužni sukladno izmjenama Zakona o sigurnosti i interoperabilnosti željezničkog sustava“, rekao je Ivan Kršić, čelni čovjek HŽ Infrastrukture.

„AUTOSTOP sustav, temeljen na INDUSI tehnologiji, jest visokotehnološki proizvod koji upozorava strojovođu ili automatski koči vlak ovisno o podacima o brzini vozila prikupljenima pri prolasku uz signalne oznake na pruzi“, istaknuo je Zvonimir Viduka, direktor tvrtke Altpro, te nastavio: „Ovaj je sustav otporan na sve vrste vibracija, potresa i udara koji nastaju pri eksploataciji na željezničkom vozilu i predstavlja kompletno rješenje sigurnosnog sustava za željeznička vozila i infrastrukturu po modelu low cost – high tech te je prilagođen komunikaciji s drugim sigurnosnim sustavima i jedinstvenim europskim standardom za signalno-sigurnosne i komunikacijske sustave razine ETCS.“

O tvrtki HŽ Infrastruktura d.o.o.
HŽ Infrastruktura d.o.o. upravitelj je željezničke infrastrukture u RH, odgovoran za organizaciju i regulaciju željezničkog prometa te održavanje i obnovu željezničke mreže koju čini 2600 kilometara pruge, od kojih je 40-ak posto elektrificiranih pruga, a desetak posto dvokolosiječnih. Sastavni dio mreže kojom upravlja HŽ Infrastruktura čini i oko 550 kolodvora i stajališta, nešto više od 1500 željezničko-cestovnih prijelaza te oko 540 mostova i stotinjak tunela. HŽ Infrastruktura najveći je gospodarski subjekt željezničkoga sektora u Hrvatskoj te zapošljava nešto manje od 5000 radnika.

HŽ Infrastruktura trenutačno je nositelj najvećih infrastrukturnih projekata u državi te je najveći korisnik EU-ovih fondova u Republici Hrvatskoj, s obzirom na to da se glavnina investicija na obnovi i modernizaciji mreže sufinancira europskim sredstvima.

O tvrtki Altpro d.o.o.
Nova inovativna tehnološka rješenja sustava AUTOSTOP razvijena u tvrtki Altpro poput kompletne računalne dijagnostike, ispitnih uređaja, registracije događaja koja omogućuju bolje održavanje i evaluaciju incidentnih stanja kod nesreća, registracije strojovođe, integriranog sustava budnosti koji sprječava nesreću, GPS-a i komunikacija u svrhu daljinske dijagnostike omogućavaju visoku razinu sigurnosti te povećavaju razinu zaštite od izvanrednih događaja izazvanih ljudskom ili tehničkom pogreškom.

Tvrtka Altpro svoje je tehnološke sustave AUTOSTOPA i njihove dijelove uspjela plasirati u velik broj zemalja poput Kanade, Indonezije, Izraela, Turske, Velike Britanije, Austrije te zemalja jugoistočne Europe, a u tijeku su i pregovori s drugim zemljama.

U zadnjih šest godina AUTOSTOP sustav na svoja su nova vozila ugradili najpoznatiji svjetski proizvođači željezničkih vozila poput Alstoma, CAF-a, Stadlera i Plasser&Theurera, kao i hrvatski proizvođači Končar – Električna vozila i TŽV „Gredelj“. Trenutačno se provodi homologacija AUTOSTOP sustava za južnokorejske i japanske proizvođače, čime je taj sustav postao globalni konkurentni proizvod.
Tvrtka Altpro završava izgradnju novoga razvojno-inovacijskog centra za vozila u kojemu će se razvijati i proizvoditi AUTOSTOP sustavi i njihove aplikacije za globalno tržište. U novom razvojno-inovacijskom centru predviđeno je 75 novih radnih mjesta, a početak rada krajem 2017. godine.

Skip to content