U HŽ Infrastrukturi 2016. pamtit ćemo kao jednu od najplodonosnijih godina do sada kada je riječ o modernizaciji naše željezničke mreže sufinanciranjem iz EU-ovih fondova. Trenutačno su u fazi radova projekti čija je ukupna vrijednost milijardu i 700 milijuna kuna. Tom prigodom u srijedu 21. prosinca organiziran je obilazak trenutačno najvećeg i građevinski najsloženijeg gradilišta u Hrvatskoj, radova na rekonstrukciji postojećeg i izgradnji drugog kolosijeka pruge na dionici Dugo Selo – Križevci. Obilasku radova kod kolodvora Vrbovca prisustvovali su, uz Tihomira Lažetu, voditelja projekta Dugo Selo – Križevci; Hrvoja Milasa, voditelja projekta izgradnje pruge Gradec – Sv. Ivan Žabno, drugoga velikog gradilišta na željezničkoj infrastrukturi, te Sanju Vučić, šeficu Službe za fondove EU HŽ Infrastrukture, i mnogobrojni predstavnici medija koji su zabilježili napredak radova.

Voditelj projekta Dugo Selo – Križevci Tihomir Lažeta nije skrivao zadovoljstvo dosad izvedenim radovima:
– Radi se intenzivno na više lokacija i zasad sve ide po planu. Nalazimo se trenutačno na jednom od deset aktivnih gradilišta na budućoj dionici pruge. Na ovom gradilištu zabilježili smo najveći napredak i vidimo prve obrise nove dvokolosiječne pruge koja će se protezati cijelom dionicom. Izrada nasipa je pred završetkom, rade se temelji kontaktne mreže, postavljaju stupovi za kontaktnu mrežu i ugrađuju armiranobetonski piloti koji će poslužiti kao temelji zida za zaštitu od buke. Takvi radovi izvode se na još dvije dionice pruge. Također, radi se nasip za dva nova kolosijeka u kolodvoru Vrbovcu te se radi na pet nadvožnjaka i jednom podvožnjaku. Sljedeće godine očekujemo dodatno intenziviranje radova, pogotovo na dijelovima pruge u zoni u kojoj teče željeznički promet. Prema sadašnjoj dinamici izvođenja radova nema razloga sumnjati u uspješan završetak ovog projekta početkom 2020. godine.

Nedaleko od ovog gradilišta u punom su zamahu su i radovi na projektu gradnje nove pruge između Gradeca i Sv. Ivana Žabnog, također s 85 posto sredstava sufinancirnih iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Voditelj projekta izgradnje pruge Gradec – Sv. Ivan Žabno Hrvoje Milas istaknuo je kako radovi napreduju prema planu:
– Na kraju ove godine realizirali smo radove u vrijednosti 71 milijun kuna. Trenutačno smo odradili 90 posto zemljanih radova. Počeli su radovi na svih sedam velikih objekata, od čega su četiri završena, a radi se i na 27 od 42 propusta. Od travnja iduće godine krećemo i sa složenijim i skupljim radovima te bi do rujna sljedeće godine trebali biti završeni svi grubi radovi, nakon čega bi počela ispitivanja. Do kraja 2017. očekujemo konačni završetak radova.

Skip to content