Koordinatorica Europske komisije za Mediteranski koridor Iveta Radicova u sklopu svog posjeta Hrvatskoj zajedno s predstavnicima Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) u ponedjeljak 17. travnja 2023. posjetila je gradilišni kamp EU-ova projekta Rekonstrukcije postojećeg i izgradnje drugog kolosijeka na dionici Hrvatski Leskovac – Karlovac.

Tamo su joj u nazočnosti predstavnika MMPI-a, HŽ Infrastrukture, izvođača radova i nadzora ukratko predstavljeni brojni projekti HŽ Infrastrukture na Mediteranskom koridoru s posebnim naglaskom na projekt Hrvatski Leskovac – Karlovac, na kojem su radovi službeno počeli tijekom prošle jeseni. U sklopu prezentacije istaknuta je kompleksnost projekta te izazovi s kojim se izvođači susreću i koji tek slijede. Radovi bi trebali biti završeni u proljeće 2025.

Radicova je izrazila kako je svjesna trenutačne situacije u Europi te kako prolongiranje završetka radova za nekoliko mjeseci ne bi trebalo predstavljati problem:

 

– Europska unija trenutačno se susreće s brojnim izazovima te se unutar sebe razilazi na područjima kao što je primjerice energetika. Svjesni smo okolnosti u kojima se nalazite i pod kojim pritiskom radite. Što se god može učiniti s naše strane, recite nam, a mi ćemo dati sve od sebe kako bismo pomogli. Suočavamo se s novim normalnim, moramo zaboraviti staro normalno jer nikada neće biti isto. Zbog kombinacija posljedica pandemije zajedno s ratom u Ukrajini, tenzijama na Balkanu te inflacijom, moramo imati ideje kako biti konkurentan, uglavnom u građevini, ostalima poput Kine.

Radicova je na kraju još jednom poručila kako je Europska komisija svjesna složenosti i izazova na projektu, no da vjeruje kako će gradnja biti uspješna. Predstavnici HŽ Infrastrukture i izvođača radova istaknuli su kako se s proljepšanjem vremena očekuje intenziviranje radova na projektu.

 

 

Skip to content