Završeni su gotovo svi radovi na elektrifikaciji i modernizaciji pruge Zaprešić – Zabok, vrijedni 530 milijuna kuna i sufinancirani s 85 posto sredstava iz Kohezijskog fonda.

Novu sliku željeznice u ovome kraju čine novouređeni prostrani peroni s nadstrešnicama, obnovljena stajališta i kolodvorske zgrade, kolosijeci, nova pruga i kontaktna mreža. Riječ je o kolodvorima Novi Dvori, Luka, Veliko Trgovišće i Zabok te stajalištima Pojatno, Kupljenovo i Žeinci, u kojima je osiguran videonadzor, vizualno i audio obavještavanje putnika te parkirališta.

Završni radovi izvode se bez obustavljanja prometa, a radi se na čišćenju terena, izvedbi habajućega sloja na svodnim cestama te sanaciji građevinskih nedostataka u kolodvorima i stajalištima. Radi se na ispitivanju vanjskih elemenata signalno-sigurnosnih uređaja, unutarnje signalno-sigurnosne i telekomunikacijske opreme u kolodvorima te u kućicama automatskoga pružnog bloka i željezničko-cestovnih prijelaza.

Također se ispituje i pušta u pogon oprema za obavještavanje putnika u kolodvorima i stajalištima te funkcionalno ispituje sustav SCADA. Tijekom listopada očekuje se interni tehnički pregled kontaktne mreže te građevinskoga infrastrukturnog podsustava. Završetak cijeloga projekta očekuje se u u prosincu, a nakon što budu završeni radovi na remontu pruge od Zaprešića do Zagreb Zapadnog kolodvora, što je predviđeno tijekom proljeća iduće godine, bit će znatno podignuta kvaliteta osobito u putničkome prijevozu na području zagrebačke aglomeracije.

                     

 

Skip to content