Međunarodna željeznička unija (UIC) ove je godine suorganizaciju Konferencije ILCAD (International Level Crossing Awareness Day – Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima na željezničko-cestovnim prijelazima) dodijelila Hrvatskoj, odnosno HŽ Infrastrukturi d.o.o. Na Konferenciji koja će se održati 7. lipnja uz visoke predstavnike pokrovitelja Konferencije, predsjednice RH, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te Ministarstva unutarnjih poslova, okupit će se međunarodni i domaći stručnjaci iz željezničkog prometa i industrije, cestovnog prometa, institucija vezanih uz promet, akademske zajednice te brojni partneri iz područja prometa i sigurnosti u prometu iz 28 zemalja svijeta.

Krovna tema ovogodišnje Konferencije ILCAD usmjerena je na sigurnost mladih na željezničko-cestovnim prijelazima. Tijekom Konferencije mnogobrojni domaći i međunarodni stručnjaci gotovo sa svih kontinenata, iz područja željezničkog prometa i sigurnosti u prometu, predstavit će tehnološka rješenja za unapređenje sigurnosti i različite načine dodatnog osvještavanja javnosti, osobito mladih, o odgovornome ponašanju na križanjima pruga i cesta.

Drugi dio Konferencije, namijenjen javnosti, u prvom redu mladima, održat će se na prostoru ispred Muzeja Mimara od 12.00 do 19.00 sati. Vjerujemo da će zanimljiv program koji se sastoji od edukativno-preventivnih radionica vezanih uz sigurnost na željezničko-cestovnim prijelazima, nagradnih igri i kvizova znanja za učenike osnovnih škola, umjetničkog kutka sa studentima Akademije likovnih umjetnosti i školaraca te nastupa grupe Vatra privući velik broj građana, a osobito učenika osnovnih i srednjih škola, koji su najranjivija skupina sudionika u prometu.

Više o programu obilježavanja Međunarodnog dana svjesnosti o opasnostima na željezničko-cestovnim prijelazima možete saznati ovdje.

Skip to content