U četvrtak 6. lipnja 2019. po 11. put u cijelom svijetu obilježava se Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima na željezničko-cestovnim prijelazima (ILCAD – International Level Crossing Awarness Day). Pored više od 40 zemalja svijeta obilježavanju se i ove godine pridružuje HŽ Infrastruktura sa svojom preventivno-edukativnom akcijom „Vlak je uvijek brži“.

Akcija će se održati u četvrtak 6. lipnja 2019. od 12 do 13 sati na željezničko-cestovnom prijelazu „Stari Jankovci“ u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Taj prijelaz odabran je zbog toga što preko njega svakodnevno prelaze brojni kamioni i druga radna vozila, a ove godine akcija je namijenjena upravo profesionalnim vozačima i nosi slogan „Najvažniji STOP u danu“. Tijekom akcije djelatnici MUP-a i HŽ Infrastrukture zaustavljat će ponajprije profesionalne vozače, ali i druge sudionike u prometu, i dijeliti im promotivne materijale te razgovarati s njima o potrebi poštivanja prometne signalizacije prilikom prelaženja preko pruge. Naime, nacionalna i međunarodna statistika govori to da su u 98 posto slučajeva za nesreće na željezničko-cestovnom prijelazu krivi vozači cestovnih vozila, biciklisti ili pješaci.

Uz člana Uprave HŽ Infrastrukture Marka Z. Žubrinića akciji će se pridružiti i župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić, gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić te načelnik Općine Stari Jankovci Dragan Sudarević.

Inače, svake godine na dan kada se održavaju akcije vezane uz ILCAD Međunarodna željeznička unija organizira i središnju konferenciju posvećenu sigurnosti na ŽCP-ima. Domaćin konferenciji ILCAD-a prošle godine bila je HŽ Infrastruktura, a ove godine predstavnici tridesetak svjetskih željeznica iskustva na prevenciji opasnosti na ŽCP-ima razmijenit će na konferenciji u nizozemskom gradu Amersfoortu.

Više informacija o ILCAD-u na http://www.ilcad.org/ILCAD-2019.html.

Skip to content