U prepunoj dvorani hotela Sheraton u Zagrebu 18. travnja 2023. održan je okrugli stol „10 godina od liberaliziranog tržišta željezničkog prijevoza u RH“. Skup su organizirali Hrvatska regulatorna agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM), Agencija za sigurnost željezničkog prometa (ASŽ) i Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu (AIN). Osim agencija sudjelovali su predstavnici željezničkih poduzeća, među njima i HŽ Infrastrukture.

Pozdravne govore održali su predsjednik Vijeća HAKOM-a Tonko Obuljen, ravnatelj ASŽ-a Želimir Delač, ravnateljica AIN-a Alana Vukić te državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Alen Gospočić, koji je govorio o planiranim državnim investicijama u željezničku infrastrukturu.

Tržište željezničkog prijevoza otvoreno je privatnim prijevoznicima 2013. godine, kada je Hrvatska i ušla u Europsku uniju, te se razgovaralo o tome kako europske politike utječu na željeznicu u RH. Danas na hrvatskoj željezničkoj mreži posluje jedan putnički prijevoznik i 18 teretnih željezničkih prijevoznika. Napuštanje monopolskog tržišnog modela zahtijeva stalnu prilagodbu svih dionika na željezničkom tržištu te balansiranje različitih, ponekad naizgled suprotstavljenih potreba. Naime, predstavnici prijevoznika požalili su se na stanje željezničke infrastrukture i male brzine koje mogu ostvariti. Doduše, nalazimo se u razdoblju intenzivnih ulaganja u željezničku infrastrukturu, o čemu su govorili i državni tajnik Gospočić i Hrvoje Ivanković iz Sektora za razvoj, pripremu i provedbu investicija i EU fondova HŽ Infrastrukture, koji je predstavio naše projekte kojima je cilj osigurati što bolje uvjete za teretni i putnički prijevoz. Dakako, provedba takvih projekata traje, a radove nije moguće izvesti bez tzv. zatvora pruge. Međutim, prijevoznici su izrazili prigovore i na zatvore pruge jer im oni otežavaju rad i produljuju vrijeme putovanja.

U panelskoj raspravi „Iskustva tijekom liberaliziranog tržišta željezničkih usluga unatrag 10 godina“ sudjelovali su član Uprave HŽ Infrastrukture Marijan Ćužić, uprava-direktor HŽ Carga Dragan Marčinko, direktor Rail Cargo Carrier-Croatia Milan Brkić, komercijalni direktor Adriatic Gate Container Terminala Žarko Acinger, član Vijeća HAKOM-a Nikola Popović, ravnatelj ASŽ-a Želimir Delač i ravnateljica AIN-a Alana Vukić. Sudionici su raspravljali o brojnim pitanjima koja povezuju njihove organizacije, od izvješća o mreži do organizacije prometa do regulative.

Nadam se da će se i nakon ovog velikog investicijskog ciklusa, desetljeća željeznice, nastaviti kontinuirano ulagati u željezničku infrastrukturu. Kako bismo svi zajedno tomu doprinijeli, nastavljamo uspješnu suradnju. – zaključio je član uprave Ćužić.

Skip to content