Hrvatski savez građevinskih inženjera organizira 9. Sabor hrvatskih graditelja koji će se održati 21. do 24. travnja 2024. u hotelu Croatia u Cavtatu. Skup, koji se održava svake četiri godine, okuplja graditelje iz zemlje i inozemstva kako bi ocijenili stanje graditeljstva te predstavili značajne projekte, zanimljiva inženjerska rješenja i inovacije iz svih područja graditeljstva. Na 9. Saboru hrvatskih graditelja ocijenit će se stanje u graditeljstvu i njegova uloga u razvitku hrvatskoga gospodarstva, raspravljati o graditeljskoj izvrsnosti kao poticatelju razvoja i načinu na koji ono utječe na borbu protiv gospodarskih oscilacija te kritički razmotriti ostvarivanje dosadašnjih i budućih zadaća. Održivo graditeljstvo postalo je prioritet suvremene graditeljske izvrsnosti i održivosti gospodarstva. Primjena elemenata takvog graditeljstva postaje sve veći pokazatelj podizanja opće društvene i stručne svijesti o tome što ostavljamo budućim naraštajima. Na skupu će se analizirati i druga aktualna pitanja graditeljstva, osobito investicije iz EU-ovih fondova i razmijeniti iskustva s kolegama iz Poljske.

Zbog navedene je činjenice i osnovni tematski naziv 9. Sabora Hrvatska graditeljska izvrsnost. Tim se nazivom nastajalo posebno istaknuti da je građenje za hrvatsko graditeljstvo i za cijelo hrvatsko društvo esencijalno važno te da se zbog toga moraju osigurati održivi razvojni projekti koji mogu pokrenuti novi rast graditeljstva, ali i cjelokupnog gospodarstva. Takvi projekti danas su teško ostvarivi bez sredstava iz EU-ovih fondova. Po prvi će se putu uz nagradu za životno djelo zaslužnim članovima saveza dodijeliti “graditeljski Oscar” – Nagrada Hrvatskog saveza građevinskih inženjera.

S obzirom na to da Hrvatski savez građevinskih inženjera već dugi niz godina nagrađuje najbolje studente i doktorande priznanjima za najbolje diplomske odnosno doktorske radove, na ovogodišnjem Saboru otvorit će se i sekcija za nove generacije te se posebno pozivaju studenti i mladi inženjeri da prikažu zanimljive teme i projekte na kojima sudjeluju tijekom svog formalnog i neformalnog obrazovanja.

Autori se pozivaju da pošalju sažetke radova (250 do 300 riječi) do 15. siječnja 2024. putem mrežne stranice kongresa koristeći obrazac za elektroničko slanje sažetaka. O prihvaćanju sažetka autori će biti obaviješteni najkasnije do 30. siječnja 2024. te će biti pozvani poslati svoje cjelovite radove koristeći Predložak za radove. Radovi mogu imati maksimalno osam stranica teksta (uključujući slike, dijagrame, tablice) i moraju biti dostavljeni najkasnije do 1. ožujka 2024. Sve dostavljene radove recenzirat će članovi znanstvenog odbora. Informaciju o prihvaćanju radova autori će dobiti najkasnije do 10. ožujka 2024.

Pozivaju se i radnici HŽ Infrastrukture da se u rad Sabora uključe pisanjem članaka i/ili sudjelovanjem u slušanju predavanja. Radnici HŽ Infrastrukture koji se odluče napisati članak trebali bi se usredotočiti na to kako se nešto izvelo ili projektiralo i zašto se moralo tako, koja se tehnologija koristila, o specifičnoj mehanizaciji i specifičnostima koje se odnose na naše infrastrukturne podsustave.

Popis tematskih cjelina Sabora  i više informacija možete pogledati u ovom dokumentu. U navedenom dokumentu također možete detaljnije pogledati kako treba izgledati tekst te gdje i do kada se možete prijaviti za sudjelovanje.

Skip to content