Promicanje željeznice kao održive, inovativne i sigurne vrste prometa, čak i u vremenima neočekivanih kriza, jedan je od ciljeva inicijative Europska godina željeznice 2021., koju je pokrenula Europska komisija u ožujku 2020., a koju su Europski parlament i Vijeće usvojili u prosincu iste godine.

U ponedjeljak 29. ožujka 2021. u obliku videokonferencije održano je svečano otvaranje Europske godine željeznice. Događanje je otvorio portugalski ministar infrastrukture i stanovanja Pedro Nuno Santos, zagovarajući velika javna ulaganja u željeznički promet, infrastrukturu, vlakove i usluge. Istaknuo je da je to jedini način omogućavanja prijenosa znatnog dijela cestovnog i zračnog prometa na željeznicu.

Na konferenciji je također istaknuto to da je cilj Europske godine željeznice pokrenuti rasprave o pozitivnim učincima željeznice na ljude, gospodarstvo i klimu. Sudionici su razgovarali i o izazovima koji stoje na putu uspostavljanja europskog željezničkog prostora bez granica, koji promiče korištenje vlakova kao sigurnog i održivog oblika prijevoza.

Sudionicima su se obratile i povjerenica Europske komisije za promet Adina Valean te povjerenica EK-a za koheziju i reforme Elisa Ferreira.

Tijekom 2021. diljem Europske unije putem različitih događanja i aktivnosti poticat će se građane i tvrtke na korištenje željezničkog prometa, čime će se pridonijeti i ostvarenju cilja Europskog zelenog plana, prema kojemu bi do 2050. EU trebala postati klimatski neutralna.

Više informacija o Europskoj godini željeznice dostupno je na službenoj stranici https://europa.eu/year-of-rail/index_hr.

Skip to content