U povodu 150. obljetnice početka gradnje pruge Karlovac – Rijeka Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Rijeka organizira međunarodni poslovni forum pod nazivom „Perspektive južnih vrata Europe“, koji će se održati u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci i u putničkom vlaku na relaciji Rijeka – Zagreb. Pokrovitelj Foruma je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, a partneri su Primorsko-goranska županija, Grad Rijeka, HŽ Infrastrukturom d.o.o., HŽ Cargo d.o.o., HŽ Putnički prijevoz d.o.o., Manšped d.o.o. i Hrvatsko društvo željezničkih inženjera. Medijski je pokrovitelj Novi list.

Multidisciplinarni i međunarodni tim stručnjaka na Forumu govorit će o povijesti, sadašnjosti i budućnosti te perspektivi južnih vrata Europe, izuzetno važnih za prometnu budućnost Hrvatske ali i zemalja u okruženju. Prikaz sadašnjeg stanja obuhvatit će pregled otvorenih pitanja i potencijala željezničkog čvorišta Rijeka, a u posljednjem i najvažnijem dijelu osvijetlit će se prometne perspektive željezničkog čvorišta Rijeka koje su u sinergiji s nacionalnom prometnom strategijom te međunarodnim koridorima i logističkim centrima.

Prvoga dana foruma, u utorak 1. listopada u 10.00 sati u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci održat će se okrugli stol pod nazivom „Prostorni planovi i željeznička povezanost – temelj razvoja i konkurentnosti“. Na okruglom stolu trenutačno stanje i planove ulaganja HŽ Infrastrukture prezentirat će član Uprave HŽI-a Nikola Ljuban.

Drugog dana Foruma, u srijedu 2. listopada, u putničkom vlaku s polaskom u 10.40 sati na relaciji Rijeka – Zagreb održat će se paneli „Prometna infrastruktura i povezanost logističkih centara“ i „Perspektive južnih vrata Europe i novi europski put svile“. Na prvom panelu trenutačno stanje i planove investicija na hrvatskom dijelu Mediteranskog koridora prezentirat će Marko Car, glavni inženjer u Sektoru za razvoj, pripremu i provedbu investicija i EU fondova HŽ Infrastrukture.

Program Foruma pogledajte ovdje.

Skip to content