Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i hrvatska delegacija boravili su krajem siječnja u službenom posjetu Narodnoj Republici Kini. Uz ministra Butkovića u hrvatskoj delegaciji bili su državni tajnik za infrastrukturu Tomislav Mihotić, predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Ivan Kršić, član Uprave HŽ Infrastrukture Nikola Ljuban, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić, ravnatelj Lučke uprave Rijeka Denis Vukorepa, delegacije resornog ministarstva i infrastrukturnih prometnih društava. Od 20. do 26. siječnja održan je niz sastanaka u cilju razmjene iskustva dviju zemalja u području prometne infrastrukture i daljnjeg unaprjeđenja suradnje. Ovaj službeni posjet Kini nastavak je intenziviranja odnosa između dviju država i priprema za predstojeći sastanak na vrhu 16 zemalja istočne i srednje Europe te Kine (Inicijative 16+1), kojoj je ove godine domaćin Hrvatska.

Prvi u nizu sastanaka započeo je u Pekingu susretom ministra Butkovića i hrvatske delegacije s kineskim ministrom prometa Lijem Xiaopengom, s kojim je razgovarao o suradnji dviju zemalja na području prometne infrastrukture. Ministar Butković osvrnuo se na uspješan susret hrvatskog i kineskog predsjednika vlade te istaknuo Pelješki most kao najveći poticaj intenziviranja suradnje RH i NR Kine. Upoznao je kineskog ministra Lija Xiaopenga s aktivnostima i projektima koje provodi Hrvatska, osobito na području željezničke infrastrukture na Mediteranskom koridoru, okosnici budućeg razvoja kako luka tako i željeznice, kako bi Hrvatska iskoristila znatne prednosti koje joj pruža geostrateški položaj na tom EU-ovu prometnom koridoru. Kineski ministar prometa rekao je kako će kineska strana rado podijeliti svoja iskustva u izgradnji prometne infrastrukture kao i da podržava svoje kompanije da se javljaju na natječaje i na poštivanje rokova i propisa Hrvatske. Na sastanku u Ministarstvu prometa NR Kine bilo je riječi i o važnosti dolaska kineskog tereta u riječku luku te povezivanju Zagreba i Pekinga izravnom zračnom linijom.

U nizu radnih susreta ministar Butković i hrvatska delegacija održali su sastanak s Nacionalnim odborom za razvoj i provođenje reformi, s predstavnicima China Road and Bridge Corporation (CRBC), kompanije koja gradi Pelješki most, te China Communication Construction Company (CCCC). Kineska strana istaknula je da Hrvatsku vidi kao partnera s kojim ima sve više projekata i zemlju koja ima jedinstven geopolitički položaj koji joj omogućuje suradnju u više različitih područja.

Zamjenik glavnog tajnika Nacionalnog odbora za razvoj i provođenje reformi Su Wei rekao je da je suradnja dviju zemalja još više intenzivirana nakon što je kineska kompanija odabrana na natječaju za izgradnju Pelješkog mosta, a što predstavlja novo područje i eru suradnje Hrvatske i Kine koje će omogućiti jačanje ekonomije u Hrvatskoj kineskim investicijama i projektima. Istaknuo je da oni pozitivno gledaju na zajedničku suradnju temeljenu na tržišnim principima, poštovanje važećih pravila, zakona i poslovnih procesa zemalja u kojima djeluju.

Ministar Oleg Butković istaknuo je kako suradnja na području infrastrukture ima veliku važnost za Hrvatsku. Pojasnio je da je hrvatski interes povezivanje jadranske i podunavske Hrvatske modernom željeznicom, u čemu vidi i mogući interes kineskih investitora. Zongyan Zhang, predsjednik kineske kompanije China Railway Group Limited, koja ima višegodišnje iskustvo u izgradnji željezničkih pruga kako u Kini tako i u svijetu, iskazao je interes za sudjelovanjem i u realizaciji investicija u Hrvatskoj.

Tijekom službenoga posjeta NR Kini hrvatska delegacija u Šangaju se sastala s predstavnicima brodarske kompanije COSCO Shipping, susrela se s vodećim djelatnicima luke Ningbou Zhousan, luke s najvećim prekrcajem tereta na svijetu, i obišla dva najvažnija kontejnerska terminala. Tijekom boravka u NR Kini upoznala se s i nekim od impozantnih projekata koje rade kineske kompanije u infrastrukturnom prometnom sektoru: mostom Hong Kong – Zhuhai – Macau, projektom tvrtke CCCC Hengquin Plaza Project, s gradilištem Petog mosta u Nanjingu i dr.

Skip to content