Prvi je vlak u Vinkovce službeno stigao 23. studenoga 1878. pa je u sjećanje na tih 140 godina pruge Dalj – Vinkovci – Slavonski Brod Hrvatski željeznički muzej, u suradnji s lokalnim kulturnim institucijama, organizirao nekoliko događanja.

Izložba sporedni kolosijek

U ponedjeljak 5. studenoga u vinkovačkoj Galeriji „Slavko Kopač“ otvorena je izložba fotografija Zvonimira Tanockog pod nazivom „Sporedni kolosijek“. Izložba se sastoji od dviju fotografskih serija. Prva je serija fotografija pod nazivom „Portreti željezničara“ koja je izložena je u Galeriji „Slavko Kopač“, a drugu pod nazivom „Teretna“ čini niz fotografskih impresija s nekadašnjega vinkovačkoga teretnog kolodvora i ona je izložena u prostoru stalne izložbe u kolodvoru Vinkovci. Serija „Portreti željezničara“ prikazuje vinkovačke željezničare u isječku vremena, tijekom radnog dana i po završetku radnog vijeka. Oni koji su već davno umirovljeni smješteni su u simboliku prostora vinkovačkih kolodvora, čiji ostavljeni krajolici svjedoče o zaboravljenim tragovima prošlosti. Serija „Teretna“ prikazuje motive vinkovačkoga ranžirnog kolodvora čije su godine najvećega opsega bile u drugoj polovini 20. st. te čiji su infrastrukturni elementi ostali sačuvani. Izložbu organiziraju Hrvatski željeznički muzej i Gradski muzej Vinkovci, Galerija likovnih umjetnosti „Slavko Kopač“ te Ogranak Matice Hrvatske u Vinkovcima, a može se razgledati do 30. studenoga.

Poštanski žig i omotnica prvog dana

Hrvatski željeznički muzej u suradnji s Hrvatskim filatelističkim društvom Vinkovci  u petak 23. studenoga 2018. od 11.00 do 14.00 sati u prostoru stalne izložbe „Životopis vinkovačkoga prometnog čvorišta“ Hrvatskog željezničkog muzeja na željezničkom kolodvoru Vinkovci organizirat će podsjećanje na dan 23. studenoga 1878. kada je u Vinkovce službeno stigao prvi vlak. Tim povodom Hrvatsko filatelističko društvo Vinkovci pripremilo je poštanski žig i omotnicu prvog dana kojim se memorira taj događaj. Istodobno su u tome prostoru od 5. do 30. studenoga izložene Tanockove fotografije iz serije „Teretna“.

Predstavljanje kataloga Vinkovačke željezničke zbirke

Na Učilištu Cibalae, u Tehnološkom parku Vinkovci krajem studenoga bit će predstavljeni virtualni i tiskani katalog Vinkovačke željezničke zbirke. Tako će svi zainteresirani, od znanstvenika i istraživača do ljubitelja željeznice, moći svu  povijesnu građu o vinkovačkom željezničkom čvorištu naći na jednome mjestu u tiskanoj i digitalnoj formi.

pozivnica

Skip to content