Jačanje suradnje između upravitelja željezničke infrastrukture radi boljeg upravljanja sigurnošću

HŽ Infrastruktura d.o.o. sudionik je europskog projekta u kojem sudjeluje 12 upravitelja željezničke infrastrukture i to iz: Austrije (ÖBB – Infrastruktur AG), Belgije (Infrabel NV), Hrvatske (HŽ Infrastruktura d.o.o.), Francuske (SNCF Réseau), Irske (Irish Rail), Italije (Rete Ferroviaria Italiana S.p.A. – RFI), Poljske (PKP Polskie Linie Kolojowe S.A. – PICP PLK), Rumunjske (Compania Nationala de Cai Ferate SA – CFR), Švedske (Trafikverket), Španjolske (Administrador de Infraestructuras Ferroviarias – ADIF), Nizozemske (ProRail B.V.) i Ujedinjenog Kraljevstva (Network Rail Infrastructure Ltd).

Cilj projekta je unaprjeđenje sustava upravljanja sigurnošću upravitelja infrastrukture u zemljama EU-a. Projekt se odvija na način da su određeni parovi/grupe između upravitelja infrastrukture koji sudjeluju u navedenom projektu, a koji će organizirati međusobne posjete svojih stručnjaka za sustav upravljanja sigurnošću pri čemu će se razmijeniti iskustva o sigurnosnim procesima i sigurnosnoj kulturi, prema unaprijed i detaljno razrađenim područjima interesa.

 

Sporazum o dodjeli bespovratnih sredstava za navedeni projekt potpisan je 16. prosinca 2016 godine, a potpisali su ga Europska komisija i Network Rail Infrastructure Limited UK (u svojstvu „koordinatora“). Svi ostali navedeni sudionici su „korisnici“ koji su opunomoćili Network Rail Infrastructure Limited UK za zastupanje i koordinaciju. Vrijednost projekta je 178.345,00 € i u cijelosti se financira iz CEF-a (100%). Razdoblje provedbe je 12 mjeseci.