Projekt osiguranja i modernizacije željezničko-cestovnih prijelaza

 

HŽ Infrastruktura Projektom će osigurati i modernizirati 94 željezničko-cestovna prijelaza i jedan pješački prijelaz na prugama za međunarodni, regionalni i lokalni prijevoz radi povećanja sigurnosti te posljedično smanjenja broja prometnih nezgoda i ljudskih žrtava te smanjenja troškova uzrokovanih prometnim nezgodama.

Željezničko-cestovni prijelazi koji su dio ovog projekta prepoznati su kao mjesta s visokom razinom mješovitog prijevoza, a najveći dio, uz ostale županije, nalazi se u Bjelovarsko-bilogorskoj, Požeško-slavonskoj, Osječko-baranjskoj, Virovitičko-podravskoj i Varaždinskoj županiji.

Projekt sufinancira Europska unija putem Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014. – 2020. iz Kohezijskog fonda. Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za Projekt ukupne vrijednosti 208.694.164,64 kune i prihvatljivih troškova u iznosu od 167.712.450,29 kuna potpisali su 26. siječnja 2021. Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU-a i HŽ Infrastruktura d.o.o.

Iznos bespovratnih sredstava za Projekt jest 167.712.450,29 kuna, što je najviši mogući iznos sufinanciranja ukupno utvrđene vrijednosti prihvatljivih troškova Projekta, a od čega je iznos EU-ova sufinanciranja 142.555.582,74 kune.

Razdoblje provedbe Projekta jest od 1. studenog 2018. do 31. prosinca 2023. godine.

Projektom će se izvesti radovi i opremanje svih prijelaza automatskim elektroničkim signalno-sigurnosnim uređajima koji za siguran tijek prometa koriste svjetlosne signale u LED tehnologiji i jakozvučna zvona, dok će se na 79 željezničko-cestovnih prijelaza, uz navedene uređaje, ugraditi polubranici.

Kontakt za više informacija o Projektu: korporativne.komunikacije@hzinfra.hr

Skip to content