željeznički pružni objekti u HR

Željeznica u Hrvatskoj ima dugu i bogatu povijest, a njezin dio sada je pretvoren i u izložbu. Tehnički muzej Nikola Tesla u Zagrebu postao je dom izložbe Hrvatskoga željezničkog muzeja pod nazivom „Željeznički pružni objekti u Hrvatskoj“. Na večeri otvorenja 17. svibnja okupili su se autori izložbe, ravnateljice obaju muzeja, predstavnici Uprave HŽ Infrastrukture, izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba te mnogobrojni uzvanici i ljubitelji željeznice.

Izložba Hrvatskoga željezničkog muzeja, koji je sastavnica HŽ Infrastrukture, prikazuje one objekte koji su sastavni dio svakog željezničkog prometnog sustava, a koji se u svakodnevnome životu i na putovanju gotovo uopće ne percipiraju. Postav osvještava da željeznicu ne čine samo vlakovi, kolodvori i tračnice, već i čitav niz drugih objekata poput tunela, mostova, okretaljki ili signalnih uređaja. Priča o njima ispričana je kroz 200 izložaka poput izvornih starih nacrta, fotografija, videa, maketa i drugih.

Suautori izložbe Josip Kajinić i Renata Veličan te član Uprave HŽ Infrastrukture Subhi Tawfiq

Neki od tih povijesnih objekata vrlo su vrijedni rariteti, a koriste se i danas. Zato autori Josip Kajinić i Renata Veličan, kustos i ravnateljica Hrvatskoga željezničkog muzeja, nisu željeli da ostanu prepušteni zaboravu te su ih ovjekovječili i pretvorili u izložbu koja priča priču na zanimljiv i svima razumljiv način kako poznavateljima željeznice tako i široj javnosti.

„Nismo ljude željeli opterećivati s puno stručnih podataka, nego smo željeli da izložba bude razumljiva i učeničkoj dobi. I danas koristimo mnoge objekte koji su izgrađeni prije više od 150 godina i zato je ova izložba otvorila mogućnost da se upoznaju neki od fascinantnih objekata koji su zaista remek-djela“, poručuje autor Josip Kajinić.

Izložba je za posjetitelje otvorena do 25. lipnja 2023., a može se posjetiti od utorka do petka od 9 do 17 sati, a subotom i nedjeljom od 9 do 13 sati. Ulaznica za stalni postav Tehničkog muzeja Nikola Tesla vrijedi i za izložbu. Izložba će biti otvorena do 25. lipnja ove godine.

Skip to content