U Zagrebu je 7. lipnja ove godine održana je 10. međunarodna konferencija ILCAD (International Level Crossing Awareness Day) kojom se u više od 40 zemalja svijeta obilježava Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima na željezničko-cestovnim prijelazima. Organizator Konferencije je Međunarodna željeznička unija (UIC), a suorganizatori i domaćini su HŽ Infrastruktura d.o.o. i Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Pokrovitelji Konferencije su Predsjednica RH, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture te Ministarstvo unutarnjih poslova.

Na Konferenciji su se okupiti međunarodni i domaći stručnjaci iz željezničkog prometa i industrije, cestovnog prometa, međunarodnih i domaćih institucija vezanih uz promet te brojni partneri iz područja prometa i sigurnosti u prometu.

Partneri ILCAD-a svake godine biraju krovnu temu kampanje za podizanje razine svjesnosti građana. Krovna tema ovogodišnje konferencije usredotočena je na sigurnost mladih na željezničko-cestovnim prijelazima.

Za građane Zagreba, osobito djecu i mlade, dana 7. lipnja od 12.00 do 19.00 sati na prostoru ispred Muzeja Mimara  održan je edukativno-preventivni program. Učenici osnovnih i srednjih škola te svi posjetitelji prisustvovali su  radionicama, kvizovima i organiziranim igrama na temu sigurnosti u prometu te koncertu.

Ljudski čimbenik vodeći je uzrok nesreća u cestovnome prometu. Većinu nesreća na željezničko-cestovnim prijelazima uzrokuju vozači koji namjerno ili nehotice ne poštuju prometne propise. Pogreške vozača mogu proizlaziti iz umora, stresa, konzumacije farmaceutskih proizvoda ili drugih tvari ili jednostavno zbog prebrze vožnje – ali može ih uzrokovati i neprimjereno korištenje elektroničkih uređaja, a većinu visokoumreženih pojedinaca čine mladi ljudi (u dobi između 15 i 35 godina). Takve vrste ponašanja mogu dovesti do ozbiljnih ozljeda, ponekad, nažalost, i sa smrtnim posljedicama te ugroziti i druge sudionike u prometu.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), ozljede u cestovnome prometu najveći su uzrok smrti tinejdžera diljem svijeta. Više od 1,2 milijuna adolescenata smrtno je stradalo tijekom 2015. godine.

Zbog toga željeznički sektor zajedno s dionicima drugih prometnih sektora već niz godina nastoji osvijestiti javnost, osobito mlade, o odgovornome ponašanju u prometu.

Vjerujemo kako će i ova konferencija kroz tematska izlaganja te popratni sadržaj namijenjen javnosti pridonijeti jačanju svijesti o sigurnome kretanju preko križanja željeznice i cesta.

Više o ILCAD-u možete pročitati ovdje.

Skip to content